04.07.2016 Isnin
Ini kali kedua buat daging kambing bakar atas permintaan si Hubby yang mengidam. Hihihi.... sejak Ninie mengandung, rasanya Hubby yang over nak makan itu ini bagai... selagi tak dapat... hari hari la dia menyebutnya.... Haish.... tak patut betullah....
Hari ni Ninie masih bekerja alang-alang check up di Klinik tadi kan... Jam 12tgh gitu Hubby hantar whatsApp icon kambing. Tau dah...nak makan kambing bakar waktu berbuka la tu. Mujur masih ada lebihan daging hari tu dalam peti ais.... Ninie suruh Hubby keluarkan dan rendam. Balik kerja nanti baru kita proses sebab daging beku weiii....
Sampai rumah jam 5.15ptg, baring jap.... 5.30ptg terus masuk ke dapur tung tang tung tang seperti hari-hari kebiasaannya memang wajib masak untuk berbuka. Penat? Tolak tepi... malam jam 10 jangan kacau ye... tido time....weeeeee
Jom tengok resepi perap yang lebih kurang je ni....
Bahan :
Daging kambing (4 keping)
* Beli yang siap potong kat frozen bahagian shoulders... memang cantik potongannya tau.... ngam gitu... basuh bersih kemudian Ninie rendam dalam air tepung gandum sementara nak siapkan bahan perapnya. Tujuannya? Hilangkan bau hamis daging tu tadi.
Bahan kisar/tumbuk/perapan :
7 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar madu
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit gula
*bersihkan daging tadi dan gaul bahan perapan ye.... perap 1jam. Lagi lama lagi bagus tau....
Cara masak :
1. Guna oven 200°c = 20~30 minit api atas bawah (ikut oven masing2 ye)
2. Guna kuali ajaib. Goreng tanpa minyak. Boleh juga sapu sedikit minyak kalau tak yakin ye...
*pst... Ninie suka cara (2) sebab rasanya lagi cepat dan boleh kontrol @ balik2kan daging tu ikut time kita...hihihi...
Sos? Beli je sos lada hitam yang dah siap dalam botol tu macam cili sos.
Selamat mencuba...