♥♥♥ Our Family ♥♥♥

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Followers

Sunday, 17 June 2018

Misi Cari Makan Di Malam Raya Ke 4

17.06.2018 Ahad

Anak² mula lapar... Kedai makan banyak yang masih tutup.... semalam kami dah makan di Restoran Aliff depan Megamall, Kuantan... malam ni nak makan di mana? En. Hubby kata nak makan di KFC. Mama ikutkan sahaja, tak kisah makan di mana sekalipun.... KFC pertama yang En. Hubby cuba pergi adalah di Teluk Cempedak, namun perjalanan kami terbantut disini memandangkan nun jauh disana nampaknya jalan begitu sesak termasuklah di drive-thru, apatah lagi kalau nak cari parking dan makan di dalamnya...

Hubby terus ke KFC Air Putih pula, nampak dari pintu kaca tertera waktu operasinya hingga jam 11malam sahaja dan orang yang beratur pula masih ramai. Ketika ini jam sudahpun pukul 10malam. Sudahnya kami ke KFC Jalan Besar pula kerana di situ waktu operasinya sehingga lewat malam (jam 2pagi). Namun terbantut sekali lagi sebab orang penuh beratur di kaunternya... Cubaan terakhir kata En. Hubby, KFC Indera Mahkota.... Anak² mulai tidur kerana mengantuk bermain siang tadi...

Sampai di simpang masuk (kena lalu di hadapan MCD terlebih dahulu) nampaknya jalan juga sibuk dengan kereta, namun kerana KFC ini operasinya 24jam, En. Hubby gagahkan jua... Rezeki kami untuk parking dipermudahkan dan masuk sahaja ke dalam, orang yang beratur tidaklah begitu ramai. Alhamdulillah....

Ramai orang cari makan malam² macam kami rupanya... semua gegirl tidur dah masa misi mencari tempat makan (KFC) ni. Jadinya bila sampai di KFC Indera Mahkota ni baru mereka bangun dan sibuk bertanya "Mama, kita kat mana ni?"... hahaha... Mama jawab di Kolumpo gitu... mereka pula antara percaya dengan tidak je... siap makan jom kita pulang untuk tidur.... Masa dijalanraya mereka nampak papan tanda "Kuantan" hahahahahaha... barulah tahu yang mereka bukan di kolumpo pon rupanya.....

#darlingniniefamily
#adliyanfamily





Friday, 15 June 2018

Salam Aidilfitri 1439H

15.06.2018 Jumaat/01 Syawal 1439H

Syukur Alhamdulillah.... Ramadhan kali ini anakanda sulung Muhammad Ihsan (MRSM) bercuti awal pada 02.06.2018/Sabtu dan sekaligus dapatlah MamaAyah menyambut bulan Ramadhan dengan anak² tersayang....

Aidilfitri kali ini giliran rumah AyahMak di Lepar Utara memandangkan adik² yang lain beraya di rumah keluarga mertua masing²... Gambar kenangan tak banyak... sekadar adanya.... Ihsan ikut rakannya Faiz (Along) pergi beraya manakala gegirl Khalisah, Khairina & Aqilah pula semangat beraya di kawasan blok 3 rumah AtokNenek ni.... dar pagi hingga ke petang baru nampak muka...

Adik Khayra juga semangat berhari raya... ikut si Ayah dan Atok pergi baraan gitu.... tak menangis malah seronok sangat dia walaupun kepenatan... Tidur sekejap... bangun² gelisah sebab tiada Kakak/Abang nak bermain... Bila ada yang datang rumah beraya baru Adik kembali ceria... Aduhai omeynomeyha ni....

#adliyanfamily
#darlingniniefamilyraya



*Adik sibuk nak gigit manik di baju tu ha....






Wednesday, 9 May 2018

Bertugas Di PRU14

09-05-2018 Rabu
PRU 14 - P084 Paya Besar - N18 Lepar
Tempat Bertugas - SMK Lepar Utara

En Suami sejak semalam (08-05-2018/Selasa) dah mula sibuk kerana bertugas sebagai Ketua Pusat Mengundi (KTM). Seawal jam 6.45pagi sudah bergerak ke Kuantan untuk mengambil peti undi... Bermalam di Bandar Jengka sebelum masuk semula ke Lepar Utara sebelum subuh pada 09-05-2018/Rabu untuk bekerja di Pusat Mengundi bagi PRU14 di SMK Lepar Utara.

Alhamdulillah kerja² kami sebagai petugas di PRU14 dipermudahkan. Ninie bekerja sebagai Pemandu Arah Pusat Mengundi (PAPM)... Pengalaman pertama untuk diri sendiri di samping rakan² sekerja lain yang ceria² semuanya... Kaki agak lenguh sedikit sebab berjalan/berdiri....  En. Suami sibuk sebagai Ketua Pusat Mengundi (KTM) di saluran 1-Warga emas.... Nak makan pun tak sempat.... Nak bergambar bersama apatah lagi....

Di Lepar Utara pusat mengundi ditutup pada jam 4.00petang.... En.Suami terus ke Kuantan bersama petugas lainnya untuk menghantar peti undi selepas kiraan udi selesai dan bermalam disana...

*Penat tetapi "happy" gitu....





Tuesday, 1 May 2018

RESEPI : Kuih Vadai Lembut dan Mudah

01-05-2018 Selasa

Mood nak buat kuih datang petang ni... nyum² di tekak Mama dan anak². Sekejap je habis....

Bahan²:
1 cawan kacang dal - direndam selama 1jam
1/2 cawan daging ayam kisar
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit garam, serbuk perasa dan gula

Cara² :
1. Toskan air rendaman kacang dal kemudian di kisar menggunakan pengisar kering. Kisar jangan terlalu halus dan jangan terlalu kasar.
2. Kisar bawang merah+bawang putih
3. Gaulkan sebati kesemua bahan yang ada
4. Goreng didalam minyak yang panas dengan api yang sederhana. Bentuk²kan pakai tangan/jari sahaja.

Friday, 27 April 2018

Khayra Safiya Check Up 1 Tahun 6 Bulan

27-04-2018 Jumaat

Hari ini 18bulan dah usia anak MamaAyah Khayra Safiya ..
Mama kerja half day hari ini sebab nak bawa adik ke klinik untuk check up dan cucuk💉
Alhamdulillah Adik tak menangis ketika nurse Suzie cucuk.. dan ini adalah cucuk yang terakhir...
Kemudian nurse cakap kena jumpa doktor untuk melihat perkembangan Adik (boleh tahu juga samada autisme @ tidak)

Syukur...semuanya baik-baik sahaja... perkembangan Adik seiring usia...
Sekarang gigi Adik pun dah banyak... Gigi geraham pun dah mula tumbuh, tapi... Adik tak nak gosok gigi. Acaner tu? Nak dilap pakai kain lampin pun susah tak nak bagi kerjasama. Aduhai la omeynomeyhamamani...
 #adliyanfamily
 #khayrasafiyamohamadadli



Monday, 23 April 2018

Memek Muka Si Khayra Safiya

23-04-2018 Isnin

Mama sampai je rumah (balik dari kerja) nampak si kecil ni duk bermain sendiri... Nampak je kereta Mama parking... Laju je meluru... Jom kita ambil gambar dik... Suka bukan main... tapi beberapa kali duk tap² kamera... Hasilnya... Macam² memek muka si cilik Mama ni buat.... Adulahai anak bertuah!

#adliyanfamily
#khayrasafiyamohamadadli


Sunday, 22 April 2018

Teruja Mencari Cendawan Tahun

22-04-2018 Ahad

Minggu ni ramai yang update pasal kulat tahun ni facebook... terliur Mama dibuatnya😋... cakap kat en. suami... ada orang jual tolong beli sebab teringin juga nak makan... Hari ni otw nak ke Jerantut, en. Suami bawa kete slow je tengok2 ladang sawit...yes...rezeki ada nak makan kulat ni walaupun dah banyak yang kembang payungnya.... kudup2 secoit je.... Alhamdulillah... 

Tapi... otw balik dari Jerantut pun mata kami meliar tengok² ladang sawit lagi... Alhamdulillah... ada rezeki... Anak² paling teruja sebab pertama kali dapat cabut pokok cendawan ni sendiri. Suka ya amat... Balik rumah mereka bertiga ni jugalah yang setia siang cendawan ni sampai habis... pengalaman barulah katakan...

#adliyanfamily
#khalisahbatrisyiamohamadadli
#khairinabasirahmohamadadli
#aqilahqistinamohamadadli