♥♥♥ Our Family ♥♥♥

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Followers

Tuesday, 24 October 2017

Singgah Masjid Wilayah Persekutuan

24.10.2017 Selasa

Dari Pusat Sains Negara tadi kami terus ke Masjid Wilayah Persekutuan yang jaraknya cuma +-10km namun mengambil masa hampir 15minit kerana jalan jem orang baru pulang dari kerja. Sampainya kami disini, laluan di masjid juga agak sesak berikutan masjid ini juga merupakan sekolah agama dan anak² murid baru sahaja selesai sesi persekolahan (banyak kenderaan ibu bapa termasuk bas dan van sekolah yang menunggu)

Setelah memerhatikan papan tanda dan mengenal pasti ruang untuk solat (Anjung C & D) barulah kami mencari tempat untuk meletakkan kereta. Oh ye... Masa kami sampai hari baru sahaja teduh dari hujan. Keadaan lantai/marmar masjid licin. Semasa Mama dan anak² gegirl termasuk adik yang didukung Mama nak ke ruang mengambil wuduk, Mama telah jatuh terduduk diikuti Khairina juga lantaran kami tak nampak kawasan basah (marmarnya warna gelap dan cahaya yang malap di kawasan laluan) Adik yang didukung Mama tersepit kakinya sebelah dan dia turut menangis tetapi tidaklah mengais selak sakit, mungkin lebih kepada terkejut. Jadi bagi yang nak berkunjung ke sini sila berhati² ye. Lantainya memang licin betul bila basah. Huwaaa sakit punggung +pinggul Mama masih lagi terasa.

Kami solat di tingkat atas masjid (ruang solat wanita yang berpenghadang). Adik Khayra begitu teruja berlari ke sana kemari. Sungguh ceria dia.... Kami solat pun tidak diganggu cuma dia mundar mandir di depan dan tiada orang lain ketika kami solat di sini. Selesai solat, bergambar sebentar dan anak² Khalisah+Khairina+Aqilah teruja dengan ikan di kolam masjid hingga bagi ikan tersebut makan roti. Memang nampak banyak ikan yang datang....
Beg Kain Telekung Tertinggal!
Sewaktu perjalanan pulang, selepas tol chenor... En. Hubby berhenti di surau untuk kami menunaikan solat sebelum bergerak pulang ke rumah. Mama guna telekung di surau sahaja. Ketika ini anak² gegirl semuanya sedang nyenyak tidur. Kepenatan agaknya... Siap je Mama solat, Aqilah datang tanya pasal telekung/beg telekung ada di mana sebab mereka nak solat juga (dah bangun dari tidur). Sangkaan Aqilah Mama bawa beg telekung ke dalam surau. Bila dicari beg telekung di dalam kereta, rupanya beg tersebut tiada! Sah memang tertinggal kesemua 4pasang telekung yang ada dalam 1 beg tersebut serta sehelai sejadah lantaran anak² bertuah ni tadi yang teruja bukan main nak bagi ikan di kolam makan biskut! Mama tengok gambar anak² gegirl Mama di kolam tadi dan memang jelas beg tersebut ada di dalam gambar atas kerusi! Huhuhuhu... Aduhai la anak²ku sayang..... Ayah! potpetpotpet juga la...! Anak² yang tadi menyalahkan sesama sendiri siap Khalisah menangis sebab rasa bersalah memohon maaf atas kecuaian mereka. Pengajaran untuk masa akan datang ye anak²...



Jom Ke Pusat Sains Negara (PSN)

24.10.2017 Selasa

Seawal jam 8pagi kami sekeluarga dah bergerak ke Kuala Lumpur. Tujuan utamanya adalah ke Pusat Sains Negara. Perjalanan secara 'on the spot' dari En. Hubby. Tambahan pula hari ini merupakan cuti sempena Keputeraan Sultan Pahang. Kata En. Hubby inilah masa yang sesuai nak bawa anak² berjalan ke PSN kerana Negeri Pahang sahaja yang sedang cuti.

Alhamdulillah jam 11.30pagi kami selamat sampai di PSN. Wah cantik warna bumbungnya yang dulunya hijau sekarang dah warna² pelangi! Perut mulai lapar dan kami terus mengisi perut di kafe PSN. Alhamdulillah... Harga berpatutan...

Siap makan jom kita masuk ke dalam....
Buat masa ini sehingga hujung tahun difahamkan bahawa tiket masuk adalah percuma ye... Tapi perlu juga ke kaunter tiket untuk masuk ke dalam PSN. Menarik ke? Urm.... Jika diamati, barang² pameran yang ada masih sama seperti dahulu (kami datang kali terakhir pada tahun 2012). Tak banyak yang berubah untuk bahagian dalamnya. Akan tetapi tarikan baru untuk kali ini adalah SURVIVE THE BUNKER (Bahagian ini nak masuk perlu bayar ye.... Di kaunter tiket utama) Tidak sesuai untuk anak² kecil berumur 7tahun ke bawah. Anak² Mama semuanya tak nak masuk, takut katanya...

Adik Khayra Safiya nampak teruja juga. Walhal dalam perjalanan tadi Adik beberapa kali muntah. Alhamdulillah Adik tak lembik/longlai/lemah. Malah aktif dan riang ke sana ke mari meneroka di ruangan kanak² dibawah umur 4tahun. Memanjat, ke sana ke mari dll. Kakak² dilepaskan untuk teroka aktiviti yang ada dengan syarat mereka harus bersama². Mama Ayah tak berapa risau sebab orang yang tak ramai dan memudahkan Mama Ayah memantau dan memerhati mereka dan sesekali  mereka datang mengadu itu ini.

Jam 3ptg ada pertunjukan sains di pentas yang telah disediakan. (Oh ye... di belakang pentas ini ada tandas ye...Mama siap cari tandas di luar kawasan tiket sebab Khalisah tak tahan perut tadi). Selesai di sini, anak² dah tak sabar nak mandi kolam pula. Nak mandi kolam ni tiket tadi buktinya ye... Jadi jangan hilangkan. Anak² turun melalui tangga yang agak tinggi juga bagi Mama. Ketika ini Adik Khayra dah tidur kerana kepenatan.

Jika nak sedikit dekat dengan kolam, sila keluar dari PSN dan parking kereta di luar pintu gerbang. Kemudian berjalan kaki melalui susur gajah (jalan berbumbung) dari pondok kawalan keselamatan untuk terus ke kolam.
*Resah Gelisah*
Anak² bertuah si gegirl bertiga ni membuatkan hati Mama Ayah risau sebab katanya nak pergi mandi kolam, elok je Mama Ayah sampai di kolam sambil Mama dukung Adik Khayra yang sedang tidur. Mereka tiada di kolam tersebut. Berderau darah Mama Ayah dibuatnya! Ayah mulai membebel. Mama mulai risau. Mama hulur Adik pada Ayah dan ambil keputusan memanjat tangga ke PSN yang pastinya membuatkan Mama berpeluh dengan harapan mereka ada di atas sana. Ye... nun di atas sana mereka bertiga tengah berdiri sambil memerhati sekeliling. Bila ternampak Mama muncul nampak kelegaan di wajah mereka dan spontan bertanya "Mama Ayah pergi mana?" Aduhai anak... Mulut Mama dah macam bertih jagung nak buat popcorn gitu. Mengah naik tangga tak hilang lagi. Nak turun ke bawah pula. Lutut terketor² rasa. Dah sampai bawah, Ayah pula sambung potpet². Kata mereka takut sebab tiada orang dan Mama Ayah lambat sampai. Walhal Mama dah pesan tunggu sahaja kat kolam nanti kami sampai sebab Adik tengah tidur. Dan Mama takde pesan dah siap mandi kolam naik atas balik semula! Memang panas hati sungguh! Namun lega sebab masing² ada... Adududu la anak.
Jam 4.30ptg, kami mula bersiap² untuk ke destinasi seterusnya... Sebelum tu sempat dulu bergambar di Taman Prasejarah yang diletakkan patung² berbentuk dinosour di bawah bukit tempat parking tadi... Bergambar lebih kurang... Jom kita ke destinasi berikutnya : Masjid Wilayah Persekutuan




















Friday, 20 October 2017

Alhamdulillah...Perjalanan Kami Sekeluarga Selama 7hari 6malam Dipermudahkan

20.10.2017 Jumaat

Setelah bersama-sama keluarga tersayang selama 7hari/24jam sehari (Jumaat hingga Khamis yang lalu). Rutin harian Mama kembali seperti biasa. Jom masuk kerja. Agak kelam kabut juga pagi ni... Bersilat pangkah gitu walaupun anak² dan En. Hubby masih lagi bercuti. Adik+Khairina+Aqilah ke rumah AtukNenek. Tinggal Khalisah jaga rumah (ye ke tu???😄)-Kakak sila sidai kain ye...

Waktu rehat... Kawan 'call' beritahu yang tayar kereta pancit habis kosong 😱(Terima kasih Eija tolong maklumkan) Mama terus 'call' En.Hubby dan En. Hubby cakap nak datang ke sini nanti...Lagipun tengahari Jumaat macam ni mana ada kedai tayar yang buka. Semua tutup sebab nak Solat Jumaat...

Be positif... Kenapa?
1. Alhamdulillah... perjalanan Mama ke tempat kerja dipermudahkan oleh Allah SWT. Tiada apa² halangan pun pagi tadi(masalah kereta) yang ada halangan hanyalah atas jalan raya nun di kawasan hutan sebab banyak pokok² yang tumbang agaknya keran ditiup angin malam tadi.
2. Perjalanan kami sekeluarga sepanjang 7hari (13.10.2017/Jumaat hingga 19.10.2017/Khamis) telah dipermudahkan oleh Allah SWT. Perjalanan yang amat panjang berdasarkan google map ....Secara purata/kira² 1084km/ 13jam (sebenarnya lebih lagi sebab banyak masuk simpang dan singgah sana sini)

Terima Kasih Ya ALLAH kerana permudahkan, melindungi perjalanan kami sekeluarga pergi dan pulang tanpa sebarang halangan yang memudaratkan.... Aamin


Thursday, 19 October 2017

Singgah Di Petrosains Kuantan

19.10.2017 Khamis

Hari ni singgah dulu di Petrosains Kuantan yang terletak di Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang (PAPP) (terletak di belakang MPK). Sebelum ini lokasinya di bangunan Yayasan Pahang tetapi telah ditutup dan dipindahkan ke sini. Waktu  operasinya adalah Isnin hingga Jumaat (8.00pg-5.00ptg)-hari bekerja sahaja.

Layankan kehendak anak² bertuah ni yang dari awal tahun sibuk nak ke Petrosains dan kebetulan pula PAPP tu terletak di laluan jalan nak pulang ke rumah. Masuk percuma ye... Tapi hari ni petrosains punuh dengan orang, agaknya kerana musim cuti sekolah.... Tak apalah... janji hasrat anak² nak ke sini dah tercapai. Lain kali ada rezeki kita berkunjung ke sini lagi ye....





Saturday, 14 October 2017

Jalan² Cuci Mata Di Nilai 3

14.10.2017 Sabtu

Seawal jam 7pagi Ayah dah keluar untuk ke programnya di USIM. Jadi tinggallah kami empat beranak di hotel ketika ini. Sementara nak tunggu check out, bermacam² karenah/keletah anak² bertuah termasuk si adik kecil. Sekejap bermain, sekejap bergaduh, sekejap menjerit...eh macam²lah... Mama cuba nak lelap sampai tak boleh nak lelap. Si Adik pula disuruh tidur sebelum check out (Risau adik mengamuk pula nanti) tak nak pula adik tidur....

Jam 11.45pagi, kami semua bersiap² untuk check out. Wasap dengan En. Hubby... Jangkaan program tamat mulanya pada jam 12 tetapi berkemungkinan berganjak ke pukul 1/2 petang... Adudududududu... Barang² dah dikeluarkan daripada bilik dan kami turun ke lobi susun barang tepi tangga. Serah kunci dan maklumkan pada staf disitu untuk tinggalkan barang² kami sebentar sementara nak tunggu En. Suami. Alhamdulillah... Staf tersebut OK sahaja. Oh ye... staf di sini kurang fasih/tak faham bahasa melayu. Kena speaking london tau !😆 Tak pasal² pula Mama nak kena speaking omputih hari ni. Ok... nasib baik staf tersebut faham apa yang cuba Mama sampaikan. Jom kita pergi makan di kedai sebelah sementara menunggu En. Suami datang.

Waktu tengah makan ni... Adik yang disuapkan makanan.... tiba² mamai pula.Tahu² dia mulai mengantuk dan akhirnya...... 😴 tertidur. Mujur sahaja adik tak meragam/merengek.. senyap je memerhati keadaan sekeliling. Mama pun kena makan cepat² sebab kesian tengokkan adik yang memang tidur sungguh di kerusi tu. Aduhai la adik....

Siap makan, masuk lepak di lobi hotel sementara tunggu En. Hubby datang menjemput. Waktu ni adik dah mula bangun dari tidurnya yang lena dan sibuk berjalan sana sini bermain dengan kakak². Alhamdulillah jam 1.45petang kami bergerak... Terus menuju ke tempat popular di sini NILAI 3. Nak cari apa? Tiada dalam target pun tempat ni sebenarnya. Tapi alang² dah sampai sini kan. Jom la kita jengah sekejap.

Sepanjang perjalanan kami memang berdasarkan google maps sahaja dan Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan... Wah... banyak kedai rupanya disini! besar² pula tu. Ada karpet, langsir, toto, cadar patchwork, mainan kanak² dan lain². Makin besar mata Mama yang sedia besar ni.... Rambang mata weiiii

Bagi Mama, window shopping di TEXTILE WALK yang best.... Kat sini kedainya kecil² sikit macam dekat pasar malam tu... Tapi kebanyakkannya jual barang yang sama. Macam telekung, tudung, blouse... Mama tertarik dengan blouse... Walaupun ada harga yang tertera, tetapi harga yang ditawarkan adalah lebih rendah lagi dan jika pandai menawar... In sha Allah... berbaloi beli. Mama akhirnya terbeli blouse (harga asal RM29, diberi RM20, beli 3helai =RM50) saiz ada dan boleh pilih... blouse labuh sikit 3=Rm60. Pandai tawar, Rm50 pun boleh dapat. Material kain yang tengah popular sekarang ni moscrepe. Lembut pun lembut... Mama beli juga 2helai tudung sarung rm15/helai.

Masa Mama duk sibuk telek tudung, En.Hubby sedang menelek MP4 buat si omei Khayra. Saiz 7". Harga letak RM150, lastly dapat RM100 siap 8gb memori serta lagu+video+surah bagai. Habis kat sin RM180. Ikut hati nak macam².... bertabahlah duhai hati... Dah dah dah... jom kita pulang... next destinasi Kuantan sebelum next lagi Terengganu.






Friday, 13 October 2017

Pertama Kali Berjalan Jauh... Adik Khayra Mabuk!

13.10.2017 Jumaat

Sebenarnya percutian hari ini tidak lah dirancang. Yang dirancang sebenarnya pada hari isnin dan selasa depan (next entry ye...) En. Husband dapat surat hari isnin baru ni (jadi hakim bagi Karnival kawad kaki badan beruniform sekolah peringkat kebangsaan 2017 di USIM, Nilai, Negeri Sembilan). En. Husband ajak kami anak beranak ikut tambahan pula anak-anak baru sahaja selesai aktiviti sukan sekolah. Jadi hari ni kami semua cuti untuk ikut en. Husband...

Anak-anak sememangnya teruja kalau bab berjalan-jalan ni. Tak pernah kata tidak! Laju je "jom"... Mama kena cari mood betul nak mengemas... tak tahu nak mula dari mana...sudahnya...malam tadi tidur adalah 1@2 jam je sebab nak mengemas kain baju dari 13.10.17 (Jumaat) hingga 18.10.17 (Rabu). Bila En. Husband tanya "ni nak kena pasang box ke?" Dengan confident nya jawab "tak payahlah kut. Rasanya tak banyak"hahahaha...sekali siap kemas dan susun amik.... full bonet weh!! Nasib la ye Abang sayang... Anak ramai.... weeeee...

Kami bertolak jam 8.10pagi dan berhenti makan di bandar jengka sebelum meluncur terus ke nilai.... sepanjang perjalanan cuaca hari ni hujan renyai-renyai membasahi bumi....sejuk nyaman je hingga terpaksa beberapa kali berhenti bagi menunaikan "hajat".

Adik Khayra? Mula-mula memang dia happy gitu. Tidur dalam sejam bangun... sengih dan boleh main main dengan si kakak-kakak... tapi sesi kemudiannya... Adik dah mula masam mengantuk...terpisat-pisat gosok matanya....sesekali adik nampak macam nak terjeluak... Mulanya Mama fikir adik sejuk dan tahan batuk kut(adik selesema) tapi bila 2/3 kali adik buat macam tu. Mama rasa adik mabuk sebab serba tak kena dah adik dibuatnya. Pelbagai posisi dah adik memusing. Cuma bagusnya adik ni dia tak menangis ke @ tantrum. Cuma hek hek je... Mama standby pegang lampin takut adik termuntah atas mama nanti... yer.... tak lama pun... di rnr lanchang adik muntah! Banyak pula tu. Kesian adik...muka kelat pahit sebab keluar ikut hidung juga sikit-sikit. Mama mula risau nak bagi adik menyusu sebab nanti adik muntah lagi... Mama bagi adik minum air masak je. Dah bersihkan adik dan ganti pakaian...Mama kena sikit tang tudung... Alhamdulillah... Adik nak tidur...kali ni adik tidur agak lama.

Dah sampai di Nilai (1.30ptg) kami pusing-pusing mencari hotel bajet kononnya.... standard room yang kami tanya sekitar rm 60 hingga rm150. Bila dah penat pusing dan adik yang happy tiba-tiba muntah lagi... Mama terus ambil keputusan untuk menginap di Aman Hotel (Family room = rm120). Keadaan bilik tidaklah seluas mana. Di sini ada lif ye...  Cuma agak selesa la untuk anak-anak Mama semua ni sementara tunggu si Ayah habis program. Bangunan pun nampak baru lagi. Bilik airnya pun bersih...Cuma jag untuk memasak air panas tiada... kena ambil air panas di lobi (mujur Mama siap bawa jag air sendiri) Nak iron baju? Ada disediakan di luar khas untuk iron baju. Waktu check out pukul 12tgh ye... kalau lebih nanti kena cas rm10 untuk 1jam. Agak 'straight' sikit... Mama pilih tempat ni sebab kedai makan sebelah je. Tak payah nak pening-pening fikir dah. Nak keluar masuk pun pintunya sentiasa di kunci. Nanti orang kat lobi tu alert bila kita nak keluar masuk. So tak la risau sangat bila minta anak ke bawah tolong ambilkan air panas tu.

Malam..Kami pergi window shopping. Di Tesco. Ikut hati nak membeli.. mujur ingat lagi bonet keta full. Bertabah lah duhai hati. Almaklumlah di Pahang takde Tesco...

*urm... jenjalan kali ni Mama tak berapa ada mood nak ambil gambar la pulak. Faktor usia ker...😅




Monday, 9 October 2017

Selamat Menduduki PT3 2017 Anakku Muhammad Ihsan

Doa mudah menjawab peperiksaan



Cepat betul masa berlalu... Rasanya baru je hantar anak bujang ni masuk asrama selepas UPSR sekarang dah tingkatan 3 dan hari ini bermulalah episod baru PT3. 09.10.2017 sehingga 12.10.2017

Semalam pergi melawat Ihsan di asrma... Demam+batu+selsema+pening kepala rupanya anak bertuah ni. Dalam telefon bila ditanya..."Sihat sahaja" jawapannya.... Aduhai la anak... Dugaan kecil tu... In Sha Allah, baik² adanya...
Semoga anak Mama Ayah MUHAMMAD IHSAN BIN MOHAMAD ADLI yang menduduki PT3  2017 mulai hari ini, diberikan ilham dan ketenangan untuk menjawab soalan, diberikan kesihatan yang baik & beroleh kejayaan cemerlang dalam PT3
*Semoga anak² kita menjadi anak² yang soleh dan solehah
Aamin....

Monday, 27 February 2017

Khayra Safiya Dah 4 Bulan

27.02.2017 Isnin

Alhamdulillah... Hari ni Adik Khayra Safiya dah cukup 4 bulan dan kaletahnya makin bermain² di mata mama buat jadi tak sabar nak balik kerja setiap hari. Sekarang adik dah pandai menyembur² dan mudah ketawa manis gitu... Aduhai... Melting Mama dik oii... Kakak² tak usah nak cakaplah... hari² berebut nak dukung adik... siap bergaduh². Petang ni Mama mohon pelepasan awal bawa adik 'monthly check up' di KK Lepar Utara 2/4. Ayah tak dapat ikut hari ni sebab ada kelas tambahan. Kita pergi berdua je.... Masa Mama ambil Adik tadi Nenek cakap Adik baru je tidur. Mama dukung adik dari buaian, Adik sambung lelap dalam kereta. Sampai klinik baru Adik terjaga sambil tersenyum manis. Mujur adik 'behave' walaupun tidurnya sekejap je.....

Khayra Safiya
4 Bulan/ 6.3kg/ 64cm

Friday, 3 February 2017

Hari Pertama Adik Dengan Atuk & Nenek

01012017 Rabu

Agak kalut/kelam kabut pagi Mama hari ni.... Hari pertama bekerja setelah selesa bercuti selama 90hari.... Mana nak handle botol susu, cooler bag, pam, baju Adik dan lain². Memang macam nak uwaaaaa dah Mama ni. Mujur keperluan Adik ada Mama hantar siap² ke rumah Nenek. Moga² Adik behave nanti ye sebab sebelum ni Adik bila Mama sumbat botol susu dia buat kunyah² je.... Mama dah lama tak drive. Hari pertama ni memang cuak nak boleh sampai ke pejabat... dup dap dup dap gitu macam kali pertama memandu. Senak perut Mama dibuatnya.... Aduhai... Mujur hala balik dah semakin okay... Alhamdulillah...

03012017 Jumaat
🌹Hari ni masuk hari ke 3 Adik Khayra dijaga oleh Atuk & Nenek. Alhamdulillah semakin serasi. Hari pertama Adik mendengarkan suara volume tertingginya 😅 sebab tak nak hisap botol susu... Namun akhirnya minum juga....😊 Terima kasih Mak&Ayah... Sayang kalian ketat ketat❤ #darlingniniefamily


Tuesday, 3 January 2017

Semangat Hari Pertama Ke Sekolah 'Gegurl'

030117 Selasa

Malam tadi masing2 tidur lewat juga sebab dah biasa tidur lambat waktu cuti sekolah. Tapi ajaibnya pagi ini Aqilah yang datang kejut Mama dengan dah siap pakai baju sekolah! Bila ditanya... jam baru 6.10pagi dan Kakak twin pun dah siap pakai baju sekolah! Amboiiii semangatkan anak2 bertuah Mama 3orang ni hari ni... harap2 teruslah esok lusa dan seterusnya ye... senang kerja Mama  nanti...hihihi...



Monday, 2 January 2017

Yeay!!! Adik Dah Tak Menangis Waktu Mandi...

020117 Isnin

Petang ni Adik mandi dengan Ayah... Pelik... tiada suara tangisan Adik di bilik air.. kebiasaannya masuk pintu bilik air je Adik dah nangis2... Kemudian En. Hubby panggil suruh tengok si anak bertuah ni... Memang tak menangis..malahan matanya membulat memandang sana sini tatkala didudukkan dalam besen....selalunya Adik ni memang nangis bukan main bila kena air... nangis2 sambil matanya pejam tak mahu buka... boleh kira la berapa kali Adik tak menangis...Moga2 berterusan ye dik...barulah Mama pun tak kelam kabut nak mandikan Adik lain kali... Nanti kita beli itik gembo2 buat teman Adik mandi ye....