♥♥♥ Our Family ♥♥♥

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Followers

Wednesday, 30 November 2016

Bedung Versi Mama & Ayah

301116 Rabu


Monday, 7 November 2016

Setelah 3 Hari di HTAA...Yeay Baby Jom Kita Balik!

291016 Sabtu

Sepanjang 3hari ni En. Hubby la datang hari2 tatkala waktu melawat ditemani anak2 bertuah. Kanak2 boleh ikut hanya sampai di koridor luar je.... Dalam wad masih tak boleh masuk. Mujur Mama ditempatkan katil yang betul2 tepi tingkap koridor... Jadi bila Hubby datang bawa anak2 sekali, masing2 boleh la jenguk adik baru dari tingkap tersebut... Namun semalam Puan (terima kasih) pengawal keselamatan bagi kelonggaran sedikit pada anak2 untuk jumpa adik baru di pintu masuk wad untuk seketika..Apalagi... teruja la masing2 nak cium adik baru! Bukan main happy riak wajah masing2....

Sepanjang duduk di wad ni Alhamdulillah... nurse dan doktor bagi Mama bagi dan mesra sangat2.... oh ye... Mama ditempatkan di Wad Kenanga 3c. Hari2 la nurse dan doktor datang bertanya khabar serta skala sakit luka pembedahan. Alhamdulillah...semuanya baik2 sahaja... sakit??? Memang terbaiklah doktor di sini... walaupun dah habis tempoh baring 8jam tu... @orang cakap hilang ubat bius selalunya sakit... tapi Mama xreti nak cakap macamana ye... bukan sakit cuma ngilu2 je... bagus betul! Alhamdulillah....

Hari ni jam 5petang Mama dan baby dah boleh keluar hospital.... Hubby uruskan apa yang patut terlebih dahulu dan ambil ubat untuk Mama di farmasi... Kemudian datang balik ambil kami dengan wheel chair... tak sabar nak balik rumah walaupun rumah mil sebab duk hospital ni 1 hari rasa lambat betul jam tu bergerak! Tapi Mama masih perlu bawa baby ke klinik jalan gambut dan Mama sendiri masih perlu cucuk heparin (cair darah) 2 kali sehari hingga hari yang ke 10.


Pengalaman Bersalin di HTAA

27 Oktober 2016 Khamis
38 Minggu 6 Hari/Ceaseran/HTAA/2.08pagi

Alhamdulillah syukur kepada Allah SWT sebab Mama akhirnya selamat melahirkan bayi perempuan secara pembedahan dengan turut juga rasa kesakitan/kontraksi sakit nak bersalin.... Sedikit pegalaman... pst..sambunganentry sebelumnya ye... di sini

http://darlingniniefamily.blogspot.my/2016/11/sebelum-mama-bersalin.html

26102016 Rabu
Selesai je makan nasi lemak gulung + lamb chop tadi... Kami terus ke HTAA Bahagian Wad Bersalin Risiko Rendah. Biasalah... Dah datang sini ikut sahaja apa yang disuruh oleh nurse dan doktor. Kontraksi semakin kerap² gitu... Alahai... Jadi graf yang ada memang tak cantik... Nurse siap masuk alat drip air di tangan dah. Tengok keadaan macam ni... Tau dah memang 'confirm' Mama kena tahan wad malam ni dan tak boleh balik.... Agak lama juga duduk di sini... sampai 11.30malam. Keputusannya... Masuk Wad. Oleh kerana Wad kelas 1 dah penuh, Mama ditumpangkan di wad kelas 3 dan kesian tau... katil kosong tiada. Jadi Mama dan En. Hubby kena menunggu sebentar di ruang menunggu dan waktu ni makin kerap pula baby mengeras... Aduhai la anak...

Dalam 15minit barulah ada katil kosong untuk Mama... itupun katilnya baru di bawa masuk dan ruangan betul² sebelah tempat solat. Prosedur biasa...pasang CTG bagai dan kontraksi kian kerap menjadi². Tak sampai 15minit terbaring di katil, keadaan nampaknya agak kelam kabut sedikit... dengan nurse & doktor bercakap² dan suruh sediakan dokumen dengan segera (waktu ni Hubby baru je balik ke rumah). Nurse datang untuk suruh call husband dan sign dokumen (Tapi Hubby dah pun balik, sekadar makluman dia sahaja dan Mama sign dokumen sendiri-tangan pun dah getar tahan sakit waktu ni) , nurse datang untuk gantikan baju... masukkan drip di saluran kencing. (Malunya laaaa sebab walaupun tengah sakit tapi masih lagi sedar). Dah siap semua... laju je Mama disorong ke bilik pembedahan "Puan, kita nak operate ye sebentar lagi... Dah tak boleh nak tunggu sebab graf dah tak cantik... Takut baby lemas" lembut je nada cakapnya...Mama tak boleh nak cakap apa...tahan sakit baby duk mengeras lagi... Pasrah je la..

Dari katil di wad...diangkat ke katil lain untuk tolak ke wad pembedahan... saat pintu wad pembedahan dibuka... mak aiii meriahnya nampak beberapa doktor dan nurse yang dah siap sedia menunggu dan nampak masing2 ceria gitu.... datang salah seorang bawa borang yang telah di sign tadi dan minta Mama baca dan pastikan yang ianya betul... Kemudian Mama dialihkan ke katil lainnya pula dan terus di bawa masuk ke ruang pembedahan... sejuk wei... prosedur Mama tak berapa nak perasan sangat dah waktu ni sebab sakit nak bersalin tu makin kerap datangnya. Kalau di tengok bukaan dah berapa cm gamaknya.... masa ni memang Mama dah pasrah... relakan aja... sebaik mungkin ikut je arahan yang diberikan...

Kaki harus melunjur tegak... badan dalam keadaan duduk sambil memeluk bantal.... dan waktu ni badan wajib tegak/lurus gitu... tapi disebabkan kobtraksi bersalin kian kerap... badan Mama tak dapat nak lurus... terasa cubaan doktor nak bius di belakang badan tu... tapi sakitnya jarum tak boleh nak lawan sakitnya kontraksi bersalin... nak mengalir air mata rasanya.

Beberapa kali mencuba Mama dapt rasakan macam terkena renjatan elektrik gitu di kaki sebelah kiri. Fikir Mama mungkin dah kena pada tempatnya la tu....owh macam ni rasanya (sempat lagi tu...hihihi...) ingatkan dah siap...rupanya nak kena cucuk lagi. Beberapa percubaan.... baru lah kaki sebelah kanan pula rasa macam kaki sebelah kiri tadi....

Dah siap bius... bantal dilepaskan dan disuruh berbaring. Bius separuh ye.... beberapa minit kemudian... dicucuk2 di bahagian kaki Mama dan tanya..'boleh rasa tak?'... 'boleh..' jawab Mama... Masa ni dah risau dah... kang dibelahnya perut ada rasa sakit macamana??? Oh ye... lepas je siap bius tadi hilang terus rasa sakit baby mengeras nak bersalin tu... Selang beberapa minit... "Puan... kami nak keluarkan baby ye...Bismillah..." urm... Mama udah ngantuk waktu ni... nampak 2orang doktor lelaki yang buat pembedahan tu tapi tak nampak apapun yang tengah dibuat... nampak mereka bergerak2 je.... Masa bila baby dikeluarkan pun Mama tak perasan. Tersedar sebab dengar tangisan bayi je... 'eh... baby aku ke tu?' -getus hati kecil... Masa bila baby dileluarkan? Sah! Mama terlelap la tadi... acis betullah...hihihihi

Tak sampai 1/2jam.... siap! Laju betul doktor ni buat kerja... (Mama siap tengok jam tau). Dalam 2pagi mula bedah... 2.30pagi dah ditolak ke ruang lain untuk pemerhatian selama 1/2jam kalau tak silap... Masa ni dipeaan banyak kali jangan angkat kepala... jangan bergerak2 sebab takut munyah kesan dari ubat bius tadi... Di sini juga datang nurse bawa dan tunjukkan bayi Mama serta jantinanya... tag pink..so kompem perempuan! Kemudian nurse selak pakaian Mama dan suakan mulut baby pada nipple... ajaibnya ! Baby menyoyot.. macam tau tau je... agak lama juga... kemudian nurse maklumkan nanti baby ditempatkan di nursery... Mama tak usah bimbang katanya...

Selesai di sini... Mama terus di bawa ke wad Melor 1C tanpa barang2 Mama yang berada di wad kelas 3 tadi... aduh... macamana nak call en. Hubby? Dah la tak boleh bergerak... tak boleh angkat kepala... masa ni hilang terus mengantuk dan rasa lambat betul masa berlalu. Sekejap2 kang nurse datang jenguk.  Kena statik mavam ni 6jam tau...

8pagi.... sister datang tanya nak minum? Huish pucuk dicita ulam mendatang... sister bagi minum 1/2cawan air masak je dulu guna straw. Dekat 1/2jam.. Alhamdulillah... tiada rasa nak.muntah... sister angkat kepala katil bagi Mama bangun sedikit dari pembaringan berjam² tadi... kemudian sister bagi minum 1/2 cawan air milo..m beberapa minit semuanya ok..takde rasa nak muntah baru diberi minum lagi 1/2cawan baki air tadi.... puas rasa walaupun tak cukup sebenarnya. Ok... dah boleh nak makan minum dah lepas ni katanya... wah..lega.... sister juga lah yang tolong call Hubby minta datang tengok Mama sebab kesian tengok Mama dari semalam katanya....

Jam 9.30pagi, nurse datang hantarkan baby... Bolatnya baby Mama... nampak bengkak mukanya... ye la baru beberapa jam lahir kan.

 En. Hubby datang dan tolong ambilkan semua barang2 di wad 3. Lega sikit sebab semuanya ada.... kemudian Hubby balik dan datang semula pada waktu melawat dengan bekal dari mil. Alhamdulillah... terima kasih mak.. bukan taknak makan makanan hospital tapi takut sebab hidangannya tu macam tak sesuai untuk Mama yang pantang bersalin ni.. Lepas makan Mama nak ke tandas... nurse temankan dan tak bagi pergi sendiri untuk kali pertama ni. Oh ye...masa ni nurse dah buka beg air kencing tu... doktor cakap dah boleh nak mandi ke apa ke... cuma pastikan tempat czer tu jangan terkena air sebab baru lagi. Jadi tak la Mama berani nak mandi bagai. Cukuplah basahkan lampin dan lap2 badan gitu2 je.... biar rasa segar sikit....

Alhamdulillah... duduk di sini nurse cukup prihatin... baby nangis2... datang jenguk tanya... kesiankan kita... nurse ambil bawa ke luar dodoikan... baby nak tertidur dopulangkan semula. Amat memahami keadaan Mama yang lemah ini.... Almaklumlah... susu pun tak meriah lagi... baby pun nak test suaranya juga kan!

Anyway really really thank you pada nurse dan doktor yang bagi Mama cukup2 mesra dan prihatin gitu... bercakap dengan kita pun lembut je......



Sebelum Mama Bersalin... Jom Makan Nasi Lemak Gulung Dulu...

25.10.2016 Selasa
Mama dah mula ambil cuti minggu ini. En Hubby masih lagi bekerja dan esok baru mula cuti. Malamnya dalam jam 8.30malam, kami sekeluarga bergerak pulang ke Kuantan. Lagipun Mama ada barang nak cari sebelum menyerahkan diri ke wad nanti. Nak makan macam² pun yeee juga... Hihihihi... boleh macam tu?

Dalam 30minit perjalanan, perut Mama mula rasa tak berapa 'sedap'. Rasa baby mengeras je. Mengeras yang lama... Kang lembut balik... Kang mengeras balik. Mama cuba berfikiran positif sahaja mungkin disebabkan Mama agak sibuk dalam minggu ni buat itu dan ini, mengemas tak habis²... Rasa macam² nak buat bila duduk kat rumah.... Tidur malam pun lambat.... Ni dalam perjalanan balik ke Kuantan barulah nak rehat...

Dalam jam 12tgh malam kami sampai di rumah MIL, Kuantan. Mama malas nak melayankan karenah En Hubby yang mengadu lapar tapi nak makan nasi lemak... Mana la Mama sempat/tahu nak survey duk menahan perut yang tak selesa lagi.... Masuk rumah ambil port nak tido je... Letih sangat rasa badan ni.

26.10.2016 Rabu
En Hubby pergi 'join' aktiviti menembak (Kadet Polis) pagi ni. Mama dan anak² duduk kat rumah je... Hari ni perut rajin mengeras lagi kadangkala diikuti rasa nyeri/sakit di pinggang. Aduhai... Apakah ini tanda² sakit nak bersalin? Haish... Biar betul baby... Kan nak operate Jumaat nanti. Bagilah kesempatan kat Mama nak happy². Sakit pinggang tu tak lama sekejap² je. Jadi bagi Mama ianya tiada apa²... Malas nak ambil pusing... Jadi pergi masuk tido sementara nak tunggu En Hubby balik dan ajak pergi jalan² cari barang baby sikit² lagi.

Jam 12tghari En Hubby dah ada di rumah. Bila diajak keluar En Hubby kata petang² sikit dalam pukul 3. Urm... penat la tu... Mama biarkan aja... Kemudian En Hubby tertidur di sofa depan TV. Ketika Mama mandi dan nak bersolat Zohor... Waktu ni memang pasti yang sakit mengeras dan nyeri pinggang Mama dari malam tadi adalah tanda² nak bersalin berikutan terdapat lendir bewarna coklat dan diikuti lendir bercampur darah. Aduhai.... Terkejut la juga... Tapi Mama masih tak nak ke Hospital sebab sakit pinggang masih tahap ringan² gitu. Nak gi jalan² sopim jugakkkk. Sebelum En. Hubby tido tadi dah maklumkan pada dia. Dia ikutkan aja....

Jam 4ptg kami ke Mydin dan juga Kuantan Parade cari barang... Masa ni sakit main² tetap datang. Sesekali tengah berjalan tu Mama berhenti seketika... Hilang rasa nyeri... Berjalan balik... Huhuhuhu... Mujur la tak beranak time tu.... Nak balik ke rumah, Mama bagitahu En Hubby yang malam ni kita kena ke Hospital juga. Tapi sebelum ke hospital, Mama nak pergi makan dulu. Selepas Maghrib, kami pun bersiap². Segala barang, buku pink, surat masuk ke hospital bawa siap² sebab rasanya kompem memang kena tahan wad nanti (instinct).

Kami pergi makan nasi lemak gulung (Semalam singgah, dah habis) hari ni Alhamdulillah ada rezeki kami. Nasi lemak gulung+lamb chop+chicken cop untuk kami bertiga makan malam ni.Kedai D'Santai Corner di Kampung Belukar, Kuantan (Aqilah ikut sebagai peneman Ayah) Masa makan tu makin kerap pula contraction di perut dan pinggang. Aduhai... Tahankan ajalah... Siap² makan kami terus ke HTAA. Ke bahagian Pusat Bersalin Risiko Rendah.