♥♥♥ Our Family ♥♥♥

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Followers

Saturday, 31 December 2016

Ihsan Masuk Asrama Dah....

311216 Sabtu

Walaupun sesi persekolahan bermula 3 Januari 2017 (Selasa) tapi Along mula masuk asrama pada hari ini disebabkan terlibat dengan kem kepimpinan sehingga 02jan17 nanti... Berat tengok Along nak masuk asrama...Almaklumlah dah senang lenang dirumah sebulan kan...

Lepas ni tiada lagi suara adik2 mengadu "Mama Along buat saya" disebabkan masing2 bergurau dengan si Along....Ada je benda/perkara yang nak dicari 'pasal'... Tiada la tangan besar yang dodoi Adik Khayra sambil ambil.kesempatan duk cium gomol dan gigit pipi serta lengannya... tiada la yang tengah2 malam mengadu lapar "Mama ihsan lapar...nak makan boleh?"(nak diet konon...)... tiada la 'tukang habiskan lauk pauk Mama"...tiada la pembantu dapur Mama...hihihi... kena tunggu cuti sekolah panjang la pula...

Rindulah kami pada Along nanti....

Apapun tahun ni bermula cabaran baru ...PT3. Semoga Along berjaya dalam pelajaran dunia serta akhirat..... study smart... not study hard... All the best!

Malam berkemas sebelum ke asrama esok. Sempat lagi nak mencuba baju baru hasil jahitan Nenek & Seluar yang telah dijahit/otter oleh Mak Tok... Agak banyak songeh sikit sekarang bila dah jiwa remaja ni.

Tarikh kat pic ni salah rupanya..hihihi.. sepatutnya 311216 Sabtu... Along tengah mengemas² locker.

Dengan si Adik Khayra..... Sama² membulat dengan jayanya....

Kelima² buah hati pengarang jantung Mama dan Ayah

Wednesday, 28 December 2016

Main Batu Seremban

281216 Rabu

Aktiviti malam ni...selalunya memang macam² aktiviti pun anak² bertuah ni...cuma malam ni sibuk ajak Mama join sekali... Main batu seremban. Dah tentu²nya Mama la yang menang....


Saturday, 24 December 2016

Jom Mandi Sungai

241216 Sabtu
Lokasi : Sungai di ladang sawit Lepar Utara 04

Penuhi permintaan anak-anak gegirl nak mandi sungai. Tahun ni memang tiada outdoor aktiviti (sebelum2 ni duk offroad bagai...) Hubby bawa kami sekeluarga ke sungai di ladang berhampiran dalam 5km je dari rumah.... baby Khayra pun ikut sekali tapi cuma duk dalam kereta je dengan Mama tak keluar pun... Mujur Khayra baik sangat moodnya.... bangun dan tido sahaja....

Tapi air sungainya cetek je... gegirl seronoklah mandi... tapi Ihsan tak boleh la nak berenang-renang gitu...


Friday, 23 December 2016

Khayra Nak Jalan-Jalan

231216 Jumaat

Baring tak nak... pegang tak nak... rupanya nak jalan-jalan.... anak bertuah mama ni... Jadinya Along bawa adik jalan-jalan jap depan rumah...mood dah ok, masuk rumah Kakak Aqilah nak pegang jap...tau tau Adik Khayra dah tertidur...Alahai la anak


Sunday, 4 December 2016

Jalan² Makan Kenduri

011216 Ahad

En. Hubby ajak ke Temerloh hari ini ke rumah kawan semaktabnya (Kamaruddin).... Memang mereka dah lama sangat tak jumpa... Ada lebih 10tahun mungkin... Mama dan anak² ikutkan aja walaupun asih belum lepas pantang... ada 5hari lagi weh... Tahu dek Mak aii ni kena bebel la... (tak pun senyum² je...) ya ampun....

Gambar wefie dengan Adik... Menipu betul kamera ni... Flawless gitu... hilang jerawat batu i...

Gambar Ihsan tak termasuk sebab dia yang tukang ambil gambarnya....

Thursday, 1 December 2016

Misi Mencukur Kepala Adik Khayra

011216 Khamis

Ayah semangat nak buang rambut asal/lahir Adik.... Mama tukang pegang, Ayah dan Along tolong gunting dan cukur... Aduhai... mencabar betul sebab rambut Adik tebal dan panjang... Fuh... Berjam jugalah nak boleh ke siap tu... Mujur Adik mood tidur je sambil dibedung.... Yeay saya dah botak di usia 36hari....








Wednesday, 30 November 2016

Bedung Versi Mama & Ayah

301116 Rabu


Monday, 7 November 2016

Setelah 3 Hari di HTAA...Yeay Baby Jom Kita Balik!

291016 Sabtu

Sepanjang 3hari ni En. Hubby la datang hari2 tatkala waktu melawat ditemani anak2 bertuah. Kanak2 boleh ikut hanya sampai di koridor luar je.... Dalam wad masih tak boleh masuk. Mujur Mama ditempatkan katil yang betul2 tepi tingkap koridor... Jadi bila Hubby datang bawa anak2 sekali, masing2 boleh la jenguk adik baru dari tingkap tersebut... Namun semalam Puan (terima kasih) pengawal keselamatan bagi kelonggaran sedikit pada anak2 untuk jumpa adik baru di pintu masuk wad untuk seketika..Apalagi... teruja la masing2 nak cium adik baru! Bukan main happy riak wajah masing2....

Sepanjang duduk di wad ni Alhamdulillah... nurse dan doktor bagi Mama bagi dan mesra sangat2.... oh ye... Mama ditempatkan di Wad Kenanga 3c. Hari2 la nurse dan doktor datang bertanya khabar serta skala sakit luka pembedahan. Alhamdulillah...semuanya baik2 sahaja... sakit??? Memang terbaiklah doktor di sini... walaupun dah habis tempoh baring 8jam tu... @orang cakap hilang ubat bius selalunya sakit... tapi Mama xreti nak cakap macamana ye... bukan sakit cuma ngilu2 je... bagus betul! Alhamdulillah....

Hari ni jam 5petang Mama dan baby dah boleh keluar hospital.... Hubby uruskan apa yang patut terlebih dahulu dan ambil ubat untuk Mama di farmasi... Kemudian datang balik ambil kami dengan wheel chair... tak sabar nak balik rumah walaupun rumah mil sebab duk hospital ni 1 hari rasa lambat betul jam tu bergerak! Tapi Mama masih perlu bawa baby ke klinik jalan gambut dan Mama sendiri masih perlu cucuk heparin (cair darah) 2 kali sehari hingga hari yang ke 10.


Pengalaman Bersalin di HTAA

27 Oktober 2016 Khamis
38 Minggu 6 Hari/Ceaseran/HTAA/2.08pagi

Alhamdulillah syukur kepada Allah SWT sebab Mama akhirnya selamat melahirkan bayi perempuan secara pembedahan dengan turut juga rasa kesakitan/kontraksi sakit nak bersalin.... Sedikit pegalaman... pst..sambunganentry sebelumnya ye... di sini

http://darlingniniefamily.blogspot.my/2016/11/sebelum-mama-bersalin.html

26102016 Rabu
Selesai je makan nasi lemak gulung + lamb chop tadi... Kami terus ke HTAA Bahagian Wad Bersalin Risiko Rendah. Biasalah... Dah datang sini ikut sahaja apa yang disuruh oleh nurse dan doktor. Kontraksi semakin kerap² gitu... Alahai... Jadi graf yang ada memang tak cantik... Nurse siap masuk alat drip air di tangan dah. Tengok keadaan macam ni... Tau dah memang 'confirm' Mama kena tahan wad malam ni dan tak boleh balik.... Agak lama juga duduk di sini... sampai 11.30malam. Keputusannya... Masuk Wad. Oleh kerana Wad kelas 1 dah penuh, Mama ditumpangkan di wad kelas 3 dan kesian tau... katil kosong tiada. Jadi Mama dan En. Hubby kena menunggu sebentar di ruang menunggu dan waktu ni makin kerap pula baby mengeras... Aduhai la anak...

Dalam 15minit barulah ada katil kosong untuk Mama... itupun katilnya baru di bawa masuk dan ruangan betul² sebelah tempat solat. Prosedur biasa...pasang CTG bagai dan kontraksi kian kerap menjadi². Tak sampai 15minit terbaring di katil, keadaan nampaknya agak kelam kabut sedikit... dengan nurse & doktor bercakap² dan suruh sediakan dokumen dengan segera (waktu ni Hubby baru je balik ke rumah). Nurse datang untuk suruh call husband dan sign dokumen (Tapi Hubby dah pun balik, sekadar makluman dia sahaja dan Mama sign dokumen sendiri-tangan pun dah getar tahan sakit waktu ni) , nurse datang untuk gantikan baju... masukkan drip di saluran kencing. (Malunya laaaa sebab walaupun tengah sakit tapi masih lagi sedar). Dah siap semua... laju je Mama disorong ke bilik pembedahan "Puan, kita nak operate ye sebentar lagi... Dah tak boleh nak tunggu sebab graf dah tak cantik... Takut baby lemas" lembut je nada cakapnya...Mama tak boleh nak cakap apa...tahan sakit baby duk mengeras lagi... Pasrah je la..

Dari katil di wad...diangkat ke katil lain untuk tolak ke wad pembedahan... saat pintu wad pembedahan dibuka... mak aiii meriahnya nampak beberapa doktor dan nurse yang dah siap sedia menunggu dan nampak masing2 ceria gitu.... datang salah seorang bawa borang yang telah di sign tadi dan minta Mama baca dan pastikan yang ianya betul... Kemudian Mama dialihkan ke katil lainnya pula dan terus di bawa masuk ke ruang pembedahan... sejuk wei... prosedur Mama tak berapa nak perasan sangat dah waktu ni sebab sakit nak bersalin tu makin kerap datangnya. Kalau di tengok bukaan dah berapa cm gamaknya.... masa ni memang Mama dah pasrah... relakan aja... sebaik mungkin ikut je arahan yang diberikan...

Kaki harus melunjur tegak... badan dalam keadaan duduk sambil memeluk bantal.... dan waktu ni badan wajib tegak/lurus gitu... tapi disebabkan kobtraksi bersalin kian kerap... badan Mama tak dapat nak lurus... terasa cubaan doktor nak bius di belakang badan tu... tapi sakitnya jarum tak boleh nak lawan sakitnya kontraksi bersalin... nak mengalir air mata rasanya.

Beberapa kali mencuba Mama dapt rasakan macam terkena renjatan elektrik gitu di kaki sebelah kiri. Fikir Mama mungkin dah kena pada tempatnya la tu....owh macam ni rasanya (sempat lagi tu...hihihi...) ingatkan dah siap...rupanya nak kena cucuk lagi. Beberapa percubaan.... baru lah kaki sebelah kanan pula rasa macam kaki sebelah kiri tadi....

Dah siap bius... bantal dilepaskan dan disuruh berbaring. Bius separuh ye.... beberapa minit kemudian... dicucuk2 di bahagian kaki Mama dan tanya..'boleh rasa tak?'... 'boleh..' jawab Mama... Masa ni dah risau dah... kang dibelahnya perut ada rasa sakit macamana??? Oh ye... lepas je siap bius tadi hilang terus rasa sakit baby mengeras nak bersalin tu... Selang beberapa minit... "Puan... kami nak keluarkan baby ye...Bismillah..." urm... Mama udah ngantuk waktu ni... nampak 2orang doktor lelaki yang buat pembedahan tu tapi tak nampak apapun yang tengah dibuat... nampak mereka bergerak2 je.... Masa bila baby dikeluarkan pun Mama tak perasan. Tersedar sebab dengar tangisan bayi je... 'eh... baby aku ke tu?' -getus hati kecil... Masa bila baby dileluarkan? Sah! Mama terlelap la tadi... acis betullah...hihihihi

Tak sampai 1/2jam.... siap! Laju betul doktor ni buat kerja... (Mama siap tengok jam tau). Dalam 2pagi mula bedah... 2.30pagi dah ditolak ke ruang lain untuk pemerhatian selama 1/2jam kalau tak silap... Masa ni dipeaan banyak kali jangan angkat kepala... jangan bergerak2 sebab takut munyah kesan dari ubat bius tadi... Di sini juga datang nurse bawa dan tunjukkan bayi Mama serta jantinanya... tag pink..so kompem perempuan! Kemudian nurse selak pakaian Mama dan suakan mulut baby pada nipple... ajaibnya ! Baby menyoyot.. macam tau tau je... agak lama juga... kemudian nurse maklumkan nanti baby ditempatkan di nursery... Mama tak usah bimbang katanya...

Selesai di sini... Mama terus di bawa ke wad Melor 1C tanpa barang2 Mama yang berada di wad kelas 3 tadi... aduh... macamana nak call en. Hubby? Dah la tak boleh bergerak... tak boleh angkat kepala... masa ni hilang terus mengantuk dan rasa lambat betul masa berlalu. Sekejap2 kang nurse datang jenguk.  Kena statik mavam ni 6jam tau...

8pagi.... sister datang tanya nak minum? Huish pucuk dicita ulam mendatang... sister bagi minum 1/2cawan air masak je dulu guna straw. Dekat 1/2jam.. Alhamdulillah... tiada rasa nak.muntah... sister angkat kepala katil bagi Mama bangun sedikit dari pembaringan berjam² tadi... kemudian sister bagi minum 1/2 cawan air milo..m beberapa minit semuanya ok..takde rasa nak muntah baru diberi minum lagi 1/2cawan baki air tadi.... puas rasa walaupun tak cukup sebenarnya. Ok... dah boleh nak makan minum dah lepas ni katanya... wah..lega.... sister juga lah yang tolong call Hubby minta datang tengok Mama sebab kesian tengok Mama dari semalam katanya....

Jam 9.30pagi, nurse datang hantarkan baby... Bolatnya baby Mama... nampak bengkak mukanya... ye la baru beberapa jam lahir kan.

 En. Hubby datang dan tolong ambilkan semua barang2 di wad 3. Lega sikit sebab semuanya ada.... kemudian Hubby balik dan datang semula pada waktu melawat dengan bekal dari mil. Alhamdulillah... terima kasih mak.. bukan taknak makan makanan hospital tapi takut sebab hidangannya tu macam tak sesuai untuk Mama yang pantang bersalin ni.. Lepas makan Mama nak ke tandas... nurse temankan dan tak bagi pergi sendiri untuk kali pertama ni. Oh ye...masa ni nurse dah buka beg air kencing tu... doktor cakap dah boleh nak mandi ke apa ke... cuma pastikan tempat czer tu jangan terkena air sebab baru lagi. Jadi tak la Mama berani nak mandi bagai. Cukuplah basahkan lampin dan lap2 badan gitu2 je.... biar rasa segar sikit....

Alhamdulillah... duduk di sini nurse cukup prihatin... baby nangis2... datang jenguk tanya... kesiankan kita... nurse ambil bawa ke luar dodoikan... baby nak tertidur dopulangkan semula. Amat memahami keadaan Mama yang lemah ini.... Almaklumlah... susu pun tak meriah lagi... baby pun nak test suaranya juga kan!

Anyway really really thank you pada nurse dan doktor yang bagi Mama cukup2 mesra dan prihatin gitu... bercakap dengan kita pun lembut je......



Sebelum Mama Bersalin... Jom Makan Nasi Lemak Gulung Dulu...

25.10.2016 Selasa
Mama dah mula ambil cuti minggu ini. En Hubby masih lagi bekerja dan esok baru mula cuti. Malamnya dalam jam 8.30malam, kami sekeluarga bergerak pulang ke Kuantan. Lagipun Mama ada barang nak cari sebelum menyerahkan diri ke wad nanti. Nak makan macam² pun yeee juga... Hihihihi... boleh macam tu?

Dalam 30minit perjalanan, perut Mama mula rasa tak berapa 'sedap'. Rasa baby mengeras je. Mengeras yang lama... Kang lembut balik... Kang mengeras balik. Mama cuba berfikiran positif sahaja mungkin disebabkan Mama agak sibuk dalam minggu ni buat itu dan ini, mengemas tak habis²... Rasa macam² nak buat bila duduk kat rumah.... Tidur malam pun lambat.... Ni dalam perjalanan balik ke Kuantan barulah nak rehat...

Dalam jam 12tgh malam kami sampai di rumah MIL, Kuantan. Mama malas nak melayankan karenah En Hubby yang mengadu lapar tapi nak makan nasi lemak... Mana la Mama sempat/tahu nak survey duk menahan perut yang tak selesa lagi.... Masuk rumah ambil port nak tido je... Letih sangat rasa badan ni.

26.10.2016 Rabu
En Hubby pergi 'join' aktiviti menembak (Kadet Polis) pagi ni. Mama dan anak² duduk kat rumah je... Hari ni perut rajin mengeras lagi kadangkala diikuti rasa nyeri/sakit di pinggang. Aduhai... Apakah ini tanda² sakit nak bersalin? Haish... Biar betul baby... Kan nak operate Jumaat nanti. Bagilah kesempatan kat Mama nak happy². Sakit pinggang tu tak lama sekejap² je. Jadi bagi Mama ianya tiada apa²... Malas nak ambil pusing... Jadi pergi masuk tido sementara nak tunggu En Hubby balik dan ajak pergi jalan² cari barang baby sikit² lagi.

Jam 12tghari En Hubby dah ada di rumah. Bila diajak keluar En Hubby kata petang² sikit dalam pukul 3. Urm... penat la tu... Mama biarkan aja... Kemudian En Hubby tertidur di sofa depan TV. Ketika Mama mandi dan nak bersolat Zohor... Waktu ni memang pasti yang sakit mengeras dan nyeri pinggang Mama dari malam tadi adalah tanda² nak bersalin berikutan terdapat lendir bewarna coklat dan diikuti lendir bercampur darah. Aduhai.... Terkejut la juga... Tapi Mama masih tak nak ke Hospital sebab sakit pinggang masih tahap ringan² gitu. Nak gi jalan² sopim jugakkkk. Sebelum En. Hubby tido tadi dah maklumkan pada dia. Dia ikutkan aja....

Jam 4ptg kami ke Mydin dan juga Kuantan Parade cari barang... Masa ni sakit main² tetap datang. Sesekali tengah berjalan tu Mama berhenti seketika... Hilang rasa nyeri... Berjalan balik... Huhuhuhu... Mujur la tak beranak time tu.... Nak balik ke rumah, Mama bagitahu En Hubby yang malam ni kita kena ke Hospital juga. Tapi sebelum ke hospital, Mama nak pergi makan dulu. Selepas Maghrib, kami pun bersiap². Segala barang, buku pink, surat masuk ke hospital bawa siap² sebab rasanya kompem memang kena tahan wad nanti (instinct).

Kami pergi makan nasi lemak gulung (Semalam singgah, dah habis) hari ni Alhamdulillah ada rezeki kami. Nasi lemak gulung+lamb chop+chicken cop untuk kami bertiga makan malam ni.Kedai D'Santai Corner di Kampung Belukar, Kuantan (Aqilah ikut sebagai peneman Ayah) Masa makan tu makin kerap pula contraction di perut dan pinggang. Aduhai... Tahankan ajalah... Siap² makan kami terus ke HTAA. Ke bahagian Pusat Bersalin Risiko Rendah.






Monday, 31 October 2016

Khayra Safiya... Selamat Datang Sayang!

Wajah Khayra Safiya tatkala dilahirkan.... masih bengkak mukanya dan biasa la baby... Kuat tidurnya.... Anak yang paling berat dilahirkan dalam 5 adik beradiknya.... Rambutnya pun bukan main lebat dan panjang lagi....

Semoga menjadi anak yang solehah sayang....




Nama Pilihan Untuk Puteri Baru Mama & Ayah

31102016 Isnin

Syukur Alhamdulillah.... hari ni umur adik dah 5hari.... Oleh kerana adik sepatutnya lahir czer 28/10 (ikut tarikh doktor bagi) tapi adik nak keluar juga 27/10 hari Khamis... Jadinya nama adik Mama kena cari yang lain. Hihihihi sebab nama anak Mama dan Ayah huruf awalannya ikut hari lahir... Jadi adik lahir hari Khamis kenalah cari nama baru bermula huruf 'K'. Nama baru? Sebelum ni Mama yakin yang adik.akan keluar ikut tarikh doktor (jatuh hari jumaat) Mama dah pilih nama JASMINE AAIRA. Jadi bila lahir hari Khamis... ber'google' la Mama cari nama baru.... Mama cari dan Ayah pilih... So, nama yang jadi pilihan.KHAYRA SAFIYA. Alhamdulillah... Ayah ditemani Kakak Aqilah pergi daftar di JPN UTC. Nak panggil apa? Khayra boleh, Safiya pun boleh...

Maksud nama :
KHAYRA : Kebaikan
SAFIYA : Bersih, Tenang, Teman Baik/ Yang Bersih dan Jujur


Thursday, 27 October 2016

Selamat Datang Puteri Ke Empat Mama & Ayah

27 Oktober 2016 Khamis
26 Muharram 1438H


Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan izinnya lahirlah sorang lagi PUTERI dalam ahli keluarga kami. Lahir secara pembedahan pada jam 2.08pagi. PUTERI ke 4, anak ke 5 dalam keluarga... Selamat datang sayang....

Monday, 17 October 2016

Mama Boleh Bersalin Normal @ Tidak?


06.10.2016 Rabu
Mama ada temujanji dengan doktor pakar di Hospital Bandar Tun Abdul Razak Jengka yang mana doktornya adalah doktor pakar dari Hospital (HOSHAS), Temerloh. Mama sampai seawal jam 8.00pagi lagi. Waaa bersemangat betul tau... Gara² tak nak menunggu lama... Lambat datang 'confirm' lambat la siapnya.... Alhamdulillah...Mama adalah orang pertama yang mendaftar... Ikut la segala apa yang disuruh oleh 'nurse' (prosedur biasa)... Pergi kencing, timbang berat, cek bp...dengar ngomel² sikit.... Kemudian tunggu giliran dipanggil untuk berjumpa dengan doktor. Jam 9pagi, doktor dah sampai...tak sampai 5minit kemudian nombor Mama terpapar di skrin... yeay!

Macam biasa juga... Doktor akan tengok buku merah jambu yang dah menebal tu.... hari ni tak berapa cantik keputusan air kencing Mama. 'Kurang minum air ke?" soal Doktor... Hihihihi... Memang pun sebab gara² lebih sayangkan tidur dari nak bangun kerap² ke bilik air di tengah malam. Kemudian doktor minta buku pink kelahiran yang lalu. Nasib baik Mama bawa sebab memang doktor dan nurse di klinik dah 'remind' awal² lagi.(Memang sekrang buku kelahira yang lepas/kandungan terakhir sebelumnya perlu ye...)

Doktor tengok je buku... Baca... "Oh...Awak memang tak boleh bersalin secara normal la. Sebab dalam buku ni doktor dah tulis siap² yang bersalin akan datang kena secara pembedahan. Haaaaaa (gitu sebab tak boleh nak masuk icon terkejut dalam blog ni. huhuhu...) Mama pun bersoal jawab la dengan doktor tersebut... hasilnya yang Mama faham :

* Walaupun kelahiran lalu sdah 9tahun berlalu namun jangan anggap yang kita boleh bersalin normal sebab doktor dah tulis siap² dalam buku.
* Kelahiran Aqilah (Si bongsu sekarang) adalah kerana lemas (ni Mama baru tahu). Ketika itu Mama sepatutnya melahirkan Aqilah secara normal, jalan/laluan dah buka penuh (8 hingga 10cm) namun sakit nak meneran bayi langsung tiada ketika itu. Oleh kerana bayi pun dah masuk laluan dan jalan pun sudah buka, Mama pula tiada sakit untuk meneran... Keputusan CTG pun dah tak cantik (bayi lemas). Keputusannya adalah 'emergency ceaser' ketika itu. Apa yang Mama faham, ketika pembedahan dilakukan mungkin terdapat koyakan luar jangka dalam rahim namun tidak dinyatakan oleh doktor koyakannya besar mana.
* Jadi, rahim Mama ada parut lama yang mana memungkinkan risiko untuk Mama jika dibenarkan melahirkan bayi secara normal walaupun dah 9tahun berlalu. Mungkin kalau bersalin secara normal, ketika meneran, parut lama boleh terbuka kembali terlebih dahulu sedangkan bayi masih belum keluar... Jadi dari ambil risiko seandainya berlaku kejadian seperti itu, (parut lama terbuka terlebih dahulu) kemudian kena pula ceaser... Jadi dah ambil risiko disitu. (in sha Allah, Doktor tahu apa yang telah ditulis dalam buku tersebut)

Jadinya.... Faham tak... panjang lebar cerita kat atas tu...huhuhuhu..... keputusannya Mama kena melahirkan bayi secara pembedahan jugalah... Tak apalah... Janji bayi dan Mama selamat. Kemudian perut Mama di scan (doktor beritahu jantina maybe girl)... Tarikh untuk pembedahan diberikan pada 27 Oktober 2016/Khamis di HOSHAS. Mama terima dahulu tarikh tersebut kerana masih belum berbincang dengan En Hubby lagi.

Jam 10pagi semuanya selesai... Terima kasih pada nurse dan doktor² yang sungguh friendly.... Mama pergi makan dan jom... Masuk pejabat mulakan rutin harian.

11.10.2016 Isnin
Setelah berbincang dengan En. Hubby... Kami mengambil keputusan untuk bersalin di HTAA, Kuantan, Pahang atas alasan : HTAA dekat dengan rumah Ibu Mertuaku, Jikalau terjadi (mohon dijauhkan...) anak kena kuning ke... Mama ada masalah ke... apa²lah dan yang pasti bersalin secara ceaser ni wajib 'stay' di wad paling² tiga hari. Jikalau bersalin di HOSHAS, dari rumah ke sana sahaja dah hampir 120km @2jam perjalanan. Kesian pula pada En. Hubby nak ulang alik nanti.

Jadi, hari ni terus ke Klinik Kesihatan Bandar Tar Jengka, untuk memohon penukaran Hospital sebab penukaran hanya boleh dilakukan oleh doktor sahaja.

12.10.2016 Selasa
Mama mendapat panggilan dari Klinik Bandar TAR Jengka berkenaan permohonan pertukaran Hospital semalam. Alhamdulillah... In sha Allah boleh tetapi pihak HTAA nak berjumpa juga dengan 'patient'. Tarikh temujanji telah dibuat. Mama harus berjumpa doktor HTAA pada 17.10.2016/ Isnin minggu hadapan. Nak tak nak kenalah ambil cuti untuk ke sana.

17.10.2016 Rabu
Pagi² lagi dah pergi cari sarapan dan terus meluncur laju ke HTAA (unit O&G) sebab tak nak nanti menunggu lama. Alhamdulillah... Urusan di sini mudah dan cepat beserta dengan nurse dan doktor yang friendly sangat². Lembut je percakapannya walaupun kelihatan ramai ibu² yang hamil sedang melakukan check up. Dalam jam 9.30pagi Alhamdulillah selesai semuanya...En. Hubby turut serta mendengar percakapan dari pihak Doktor.

Keputusan yang dapat dari sini tetap sama dengan perjumpan doktor pakar dari HOSHAS. Keputusannya tetap 'ceaser'. Tarikh telah ditetapkan 27.102016/Khamis masuk wad dan 28.10.2016/Jumaat 'ceaser'. Apapun semoga segalanya dipermudahkan.

Next Plan... Balik Kuantan...

Kenyataan doktor tahun 2007 semasa bersalinkan Aqilah

Thursday, 7 July 2016

RESEPI : Marcaroni Meatball Carbonara


07.07.2016 Khamis / 02 Syawal 1437H

Sepanjang hari hanya lepak dirumah.... iron baju yang bertimbun-timbun. In sha Allah tiada aral, esok balik ke Kuantan. Anak-anak asyik lapar je hari ni. Sarapan, makan tengahari...habis... jam 5ptg mengadu lapar lagi... aduhai anak.... jenguk dapur tengok apa yang ada... maka... jom masak...

Bahan :
1 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk halus
1 tin prego carbonara cendawan + 1 tin air (warna biru)
1 cawan macaroni - rendam terlebih dahulu agar lembut
400g bebola daging / ayam (ikut suka)
Sedikit gula & garam
Sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak :
1. Tumis bawang merah + putih hingga naik bau
2. Masukkan 1tin + 1tin air prego carbonara cendawan. Guna api perlahan dan kacau sebati.
3. Bila hampir mendidih masukkan kesemua bahan lainnya
4. Setelah bebola dan macaroni lembut dan kuah menggelegak.... masakan siap!

Wednesday, 6 July 2016

Salam Aidilfitri 1437H/06.07.2016 Rabu

06.07.2016 Rabu /01 Syawal 1437H

Alhamdulillah.... diberikan peluang oleh Allah SWT untuk menikmati kemeriahan syawal pada tahun ini... Tahun ini beraya di rumah My Ibu & Ayah.... Thank you En. Hubby... memandangkan adik beradik lain beraya di rumah mertua masing-masing.

Raya tahun ni ramai jiran datang bertandang dengan anak & cucu. Meriah betul...dari pagi sampai ke petang. Sudahnya niat nak teman mak pergi jalan beraya tak berjalan lancar....

Sedikit gambar raya kali ini....











Monday, 4 July 2016

Resepi : Daging Kambing Bakar

04.07.2016 Isnin


Ini kali kedua buat daging kambing bakar atas permintaan si Hubby yang mengidam. Hihihi.... sejak Ninie mengandung, rasanya Hubby yang over nak makan itu ini bagai... selagi tak dapat... hari hari la dia menyebutnya.... Haish.... tak patut betullah....

Hari ni Ninie masih bekerja alang-alang check up di Klinik tadi kan... Jam 12tgh gitu Hubby hantar whatsApp icon kambing. Tau dah...nak makan kambing bakar waktu berbuka la tu. Mujur masih ada lebihan daging hari tu dalam peti ais.... Ninie suruh Hubby keluarkan dan rendam. Balik kerja nanti baru kita proses sebab daging beku weiii....

Sampai rumah jam 5.15ptg, baring jap.... 5.30ptg terus masuk ke dapur tung tang tung tang seperti hari-hari kebiasaannya memang wajib masak untuk berbuka. Penat? Tolak tepi... malam jam 10 jangan kacau ye... tido time....weeeeee

Jom tengok resepi perap yang lebih kurang je ni....

Bahan :
Daging kambing (4 keping)
* Beli yang siap potong kat frozen bahagian shoulders... memang cantik potongannya tau.... ngam gitu... basuh bersih kemudian Ninie rendam dalam air tepung gandum sementara nak siapkan bahan perapnya. Tujuannya? Hilangkan bau hamis daging tu tadi.

Bahan kisar/tumbuk/perapan :
7 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar madu
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam
Sedikit gula
*bersihkan daging tadi dan gaul bahan perapan ye.... perap 1jam. Lagi lama lagi bagus tau....

Cara masak :
1. Guna oven 200°c = 20~30 minit api atas bawah (ikut oven masing2 ye)
2. Guna kuali ajaib. Goreng tanpa minyak. Boleh juga sapu sedikit minyak kalau tak yakin ye...

*pst... Ninie suka cara (2) sebab rasanya lagi cepat dan boleh kontrol @ balik2kan daging tu ikut time kita...hihihi...

Sos? Beli je sos lada hitam yang dah siap dalam botol tu macam cili sos.

Selamat mencuba...

Kena Makan Double Iron Tablet

04.07.2016 Isnin

Susulan Entry sebelum ni : Check Up Mengandung.Hari Ni Banyak Dakwat Merah!

Sebelum balik tadi Nurse bagi sekeping 'check' senarai ubat...Hihihi...Disebabkan bacaan HB menurun kena makan IRON TABLET yang warna coklat gelap tu 2biji sehari. Nurse cakap lagi... Kalau next check up masih juga tak naik, disarankan agar Ninie membeli sendiri IBERET FOLIC. Redha je la.......


Check Up Mengandung.Hari Ni Banyak Dakwat Merah!

04.07.2016 Isnin / 29 Ramadhan 1437H
22w2d



Hari ini check up baby dalam perut buat pertama kali dalam bulan Julai. Letih nak ulang alik ke Klinik... Rasanya dah tiap² minggu ni.... Bersabarlah ye.... Anak anugerah dari Allah... Prosedur wajib kena ikut.... Untuk baby dalam kandungan dan juga si Ibu yang membawanya...

Al kisahnya pagi tadi tak tersedar langsung dari bangun untuk bersahur. Pergh... Selalunya tiada masalah. Kali ni..... Sedar² je dah azan Subuh! Mohon maaf je la pada En. Hubby.... Dah bangun tu boleh lagi Ninie terlelap...Sedar² jam 5.55pagi. Wah! Kena bangun terus ni sebab hari ni kerja lagi dan ada check up di Klinik. Walaupun agak 'mamai'. Agaknya sebab mamai tu la elok je melangkah di muka pintu bilik air, Ninie terasa lantai licin. Sempat berpaut pada pintu dan tak jatuh terduduk sebab sempat sangga dengan kedua² belah lutut. Alhamdulillah... Cuma rasa senak sikit perut mungkin sebab bayi dalam perut mengeras terkejut juga.

Mandi+Solat+Bersiap² dan 6.30pagi meluncur ke tempat kerja.... Jam 8 terus ke Klinik buat check up. Turn Ninie agak lambat hari ni walaupun orang tidaklah ramai mana. Agak 'puas' jugalah menunggu. Kemudian hasil check up pula agak mengecewakan sebabnya :

1. Berat badan menurun lagi... 2minggu lepas dah turun 2.1kg. Hari ni turun lagi 300g. Aduhai...
2. Bacaan HB juga menurun ke 10.9
3. Kandungan air kencing yang agak kotor
4. Ada bacaan +1 darah dalam air kencing

Apa sahaja yang dinyatakan oleh 'Nurse' Ninie iyakan sahaja... sebabnya tau dah salah sendiri

1. Berat badan turun
*Ninie kurang makan di bulan puasa ni. Makan berat ketika berbuka sahaja. Tiada lagi ulangan. Jam 10 biasanya dah masuk tidur. Sahur pun makan buat syarat je. Jenuh nak menelan seketul² nasi tu. Paksa diri makan mengenangkan diri yang berbadan dua ni dan takut diri sendiri yang tak larat nanti.

2. Bacaan HB menurun
* Vitamin yang diberikan oleh klinik memang Ninie ambil tadi tiada macam hari² biasanya Ninie agak 'gila' makan sayur²an hijau. selalunya kalau bukan di bulan Ramadhan tapau nasi sikit, sayur lagi lebih dari nasi. Bulan puasa ni jarang bebeno makan sayur²an hijau. Tak apa...Lepas puasa nak makan sayur hijau semula. Nurse beritahu kacang kuda antara yang terbaik makanan kaya zat besi.

3. Kandungan air kencing agak kotor
* Sepanjang bulan puasa ni, Ninie jarang bebeno minum air masak. Selalu memang bawa bekalan air masak di opis, teguk² je tau² habis. Ni minum air manis ketika berbuka je.... kemudian tak ada nak ulang² minum dah.

4. Ada bacaan +1 darah dalam air kencing
* Doktor cakap mungkin disebabkan kekurangan air dalam badan. Banyakkan minum air masak dan berehat. dan... Ayat yang meneakutkan nak dengar "Kalau ada bleeding cepat² ke Klinik berdekatan' minta dijauhkan....

Tadi juga kena jumpa Doktor maklumkan pasal jatuh di bilik air tu, Bila diceritakan cara jatuh sebab bukan jatuh terduduk, Doktor cakap, In sha Allah tak perlu scan dan tiada apa². Cuma kena lebih berhati² selepas ini....

Sunday, 3 July 2016

Kasut Raya : Si Gegirl Minat Kasut Tumit Tinggi

03.07.2016 Ahad /27 Ramadhan 1437H

Pada hari Khamis yang lalu Ninie ada ke kedai kasut sewaktu rehat di Bandar Tar Jengka ni. Puas duk musing². Kemudian berkenan la dengan kasut di kedai STEPS. Berkenan sebab teringatkan si gegirl yang kian membesar sibuk nak pakai kasut tinggi (bertumit). Ninie pilihkan kasut sarung bertumit. Namun agak kecewa saiznya tak berapa nak muat. Wah besar sangatkah kaki anak² ku kini? Hihihihi... Kasut  jenama dari Thailand sahaja... Bukannya Vincci/Verns bagai ye....

Semalam balik ke Kuantan, Hubby tak lalu Bandar Jengka... Ikut Sri Jaya.... (balik ambil si Ihsan sebab nak berhari raya di Lepar Utara pada tahun ni. Semalam... OTW pulang ke rumah dari Kuantan, En. Hubby ikut jalan Bandar Jengka. Doa Ninie agar kedai tersebut buka. Maka bolehlah ditukar kasut si gegirl 3 beradik ni. OTW balik tadi dah settlekan songkok (Berjaya ekonomi) dan sandal (Ten Ten) si Abang. Baju baru? hanya di Hari Raya pertama sahaja.... Cukuplah seadanya... baju² tahun lepas pun masih elok dan boleh digunakan semula. Ninie+Hubby? Tiada baju baru buat kami berdua. Cukuplah sekadar apa yang ada.

Berbalik pada kisah kasut si gegril tadi.... Alhamdulillah... Selepas makan + solat kami menuju ke kedai tersebut dengan harapan ianya buka pada malam ini. Almaklumlah nak raya² ni. Terus bawa anak² sekali biar pilih sendiri janji puas hati.... Jom.... dan inilah hasilnya.... Amboi...anak² mama yang kian membesar ni... bajet² cantik gitu..... Tingginya kasut... esok² tersadung Mama buat tak tahu je ye....

Apapun yang penting mereka happy dan tak habis² berterima kasih....

Saturday, 2 July 2016

Kasut Raya Ninie : Terima Kasih ZALORA!

02.07.2016 Sabtu

Hari ini nak pulang ke Kuantan untuk mengambil anak bujang si Ihsan sambil berbuka puasa di rumah Ibu mertua ku.... 28hb Jun yang lalu Ninie ada redeem voucher RM100 dari ZALORA (Kerjasama buat kali ke dua) Pertama kali dahulu 2tahun yang lalu, Ninie redeem beli Jubah/dress untuk Aidilfitri. Kali ini beli kasut pula. 1pasang kasut sukan saiz 10 untuk si Ihsan -payah nak cari saiz dia ni. grab je yang mana ada. dan 1pasang kasut BATA untuk diri sendiri.... Alamak... terlebih bajet pula. Tambahan RM31++ dengan penghantaran percuma gitu.... Alhamdulillah...Esoknya 29 Jun, dapat emel yang menyatakan item telah pun dihantar dan diterima oleh my MIL berdasarkan tandatangan yang di'attachkan' pada ruangan emel... Wah lajunya...Sempat la nak pakai raya nanti.

Terima kasih ZALORA!. Lain kali jangan lupakan Ninie lagi ye.... Every year pun tak apa.... Jimat kan....


Friday, 1 July 2016

Dark Purple : Tema Baju Raya Aidilfitri 2016/1437H

01.07.2016 Jumaat / 26 Ramadhan 1437H

Minggu lepas pergi ambil baju raya anak²... Tema kali ini ikut warna baju si Hubby yang sedia ada... Dark Purple.... Kebetulan pula Ninie pun dah ada jubah warna seakan² sama. Guna apa yang ada sahaja..... Macam biasalah.... Kalau baju raya sedondon ni selalunya Mak Ninie yang buat. Beli kain koshibo je dengan harga RM4.50/m di KR1M Jerantut. Kebetulan... Kainnya pun lembut je.... Tanya kedai kain lain rata² harga dari RM7-RM7.50/m.

Dah siap, baju gegirl nampak kosong je... Ninie belikan dokoh sejak 2minggu puasa hari tu.... Beli macam² pattern. Tapi blur bila nak menampalnya... Letak, cabut berulang kali.... Akhirnya ketiga² baju gegirl guna dokoh yang berlainan corak. Aqilah cakap baju dia tak cantik macam kebaya... Aduhai anak...Ada demand dia la pulak... Si twin tiada masalah... Ok je....

Tudung? Ha... Tahun ni masing² request selendang/shawl. Ninie bawa keluar selendang² lama Ninie yang saiznya kecil² tu suruh pilih... Plain ada... duo color ada.... Ikut lah nak.... Berjimat cermatlah kita ye.....

Pst... tahun ni memang dokoh jadi trend hiasan baju....