"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Wednesday 26 March 2014

RESEPI : Sambal Jering

26.03.2014 Rabu



Sekarang ni musim Buah Jering kan? Sebab rakan² di opis yang memang gemarkan buah jering bukan main lagi kalau membelinya samada beli kira kilo ataupun kira bungkus. Seronok mendengar cerita mereka tentang buah jering teringin juga nak merasa. Ninie tak pernah makan buah jering! Dalam fikiran tu mungkin ala² buah petai...Baunya kuat dan bila makan nanti mulut pun berbau apatah lagi bila pergi tandas jikalau tak siram betul².... Tapi kata mereka buah jering ni lain...Dah makan tak berbau dalam mulut. Bila digigit rapuh/rangup je...Yang muda la...Bukan yang tua.Bila ke toilet tidak seteruk bauh petai!

Rakan² yang order Ninie minta sebiji dua...Kikiki... nak merasa lah katakan... Karang beli tapi tak pandai nak makan membazir pula. Hubby memang kompem tak makan punya. Semalam rakan seopis Mamat Abiez bagi dalam 6 biji gitu. Ninie rasa macam banyak je weh... Anyway..thanks a lot

Hari ini berkobar² masa balik rumah lagi dah terfikir nak masak si buah jering tu. Nak makan mentah² buat ulam? Tidaklah bagi Ninie... sebab Ninie memang tak pandai nak makan ulam ulaman mentah ni... Kecuali sayuran² tertentu seperti Jarum Tujuh Bilah, Pucuk Jambu, Daun Selom. Tapi kalau kacang, taugeh, kobis, lobak dll yang biasanya orang makan mentah² tu...Ninie memang tak pandai....

Ok... Berbalik kepada cerita asal... So sampai je rumah, Ninie buka peti ais..Alhamdulillah ada lagi beberapa ekor udang untuk dimasak. Mujurlah udang ni cepat je lembutnya.... Maka terhasillah sambal udang jering ala Ninie...

RESEPI

BAHAN²

4 biji Buah jering dikupas dan dihiris nipis

# 1 labu bawang besar (sederhana besar)
# 2 ulas bawang putih
# sedikit halia
#7 biji lada kecil (Ninie guna cili siam warna merah)
Kisarkan kesemua bahan bertanda #

Sedikit minyak untuk menumis
Perasa, garam dan gula

CARA²NYA : Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau...Masukkan sedikit air. Kemudian masukkan hirisan jering hingga menggelegak beserta perasa. Bila dah menggelegak masukkan udang dan biar hingga udang masak. Siap!

Alhamdulillah...Kemudian makan dengan nasi panas². Sedap! Sebab tak rasa apapun buah jering ni. Maksudnya tidaklah seperti buah petai. Macamana ye nak diterangkan?. Rasanya yang tak makan buah petai tu boleh je makan buah jering ni. Rangup juga bila digigit... Syukur rezeki dari Allah...

Pesanan : Buah jering ni tak sesuai pada mereka yang ada angin atau alah pada makanan yang berangin tau... Macam Ninie..Lepas makan sakit² badan rasa sebab angin...Tapi sebab nak rasa punya pasal....Nak makan juga...