"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Saturday 17 August 2013

RESEPI : Sayur Jantung Pisang


Bahan²
1 biji Jantung Pisang (Pastikan yang boleh dimakan. Silap jantung pisang boleh jadi pahit) – Dihiris/mayang nipis

*Bahan² dibawah sila tumbuk mahupun kisar…
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
9 biji lada kecil (Ikut pedas masing²)
Ikan bilis

Minyak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa

Cara²nya :
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan² yang telah dikisar
2. Setelah naik baunya, masukkan jantung pisang yang telah dihiris tadi
3. Masukkan sedikit garam, gula dan serbuk perasa.
4. Gaul sehingga masak

Tips:
* Setelah jantung pisang dihiris, jangan dibiarkan terlalu lama kerana nanti ianya akan menjadi sedikit kehitaman @ warnanya lebam disebabkan jantung pisang mempunyai getah. Seelok² hiris jantung pisang tersebut semasa sedang menumis bahan² yang telah dikisar tadi. Basuh, toskan dan terus masukkan jantung pisang tersebut. Insya’Allah hasilnya cantik macam gambar yang sertakan di sini.